Een foto zegt meer dan 1000 woorden

Familie in de wildwaterbaan

Soms zijn woorden overbodig. We kennen allemaal iconische beelden die voor zich spreken. Denk aan Aylan, het jongetje op het strand, het napalm-meisje in Vietnam of de student voor de colonne tanks op het Tiananmen plein in China. Daar valt niks meer aan toe te voegen.

Iconisch familiekiekje

Gelukkig zijn er ook minder dramatische beelden die je in één oogopslag laten zien hoe mooi, spannend of grappig het is. Zoals een iconisch familiekiekje uit de oude doos. In één oogopslag zie je wat iedereen denkt en voelt. Of de beelden die ons deze week om de oren vlogen van berijpte bomen, blaadjes, prikkeldraad en wasknijpers, van dampende schapen en pony’s in de mist, van schaatsende en vallende mensen op het ijs en van de opkomende of ondergaande zon boven een witte weide. Dan hoef je niet meer uit te leggen dat het buiten een winterwonderwereld was. Je ziet de foto en je voelt de kou.

In woord én beeld

Als schrijver wil ik juist met mijn woorden een gevoel oproepen. Als mensen tegen mij zeggen dat ze tijdens het lezen van mijn boek Een kameel op de weg het gevoel hadden dat ze met ons mee op reis waren, dan denk ik dat dat aardig is gelukt. Toen een Nederlands-Senegalese vrouw tegen mij zei dat ik “een vrouw met heimwee even mee terug heb genomen naar haar land”, dan heb ik met mijn woorden een snaar geraakt. En toch staan er in mijn boek ook plaatjes. De foto’s en de woorden samen vormen het verhaal van een bijzondere reis. Ook als ik iets op social media post, een blog schrijf of mijn website update, komt er altijd een plaatje bij. Soms een eigen foto, soms een foto uit de serie die ik heb laten maken door een fotograaf en soms ga ik op zoek naar een passend beeld.

Auteursrecht

Met dat laatste ben ik de fout ingegaan. Ik heb eens een foto gegoogeld en toen ik ruim 2 jaar later een nieuwe website maakte, vond ik die in mijn bestanden en ik vond het een mooi beeld bij een blog. Onlangs kreeg ik de rekening gepresenteerd. Ik had het auteursrecht geschonden: 255 euro. Pronken met andermans beelden mag nou eenmaal niet. En terecht.

Gratis foto’s of een fotograaf inhuren? 

Inmiddels weet ik beter. Er gaat niks boven eigen foto’s: zelf gemaakt of zelf laten maken. Voor websites pleit ik altijd voor het inhuren van een goede fotograaf. Hij of zij kan de beschrijving van jouw bedrijf, jouw dienst en jouw product versterken met precies de juiste en unieke beelden. Voor Platform 9 schakelden we fotograaf Edwin Goed in voor een fotoshoot op het station. Soms heb je even snel een mooi plaatje nodig om een berichtje op social media te versterken. Als ik zelf geen foto heb, gebruik ik Shutterstock waar je voor een redelijke bijdrage goede foto’s aan kan schaffen. Of ik ga naar Pexels of Unsplash; websites met gratis stockfoto’s. Wil je zeker weten dat het goed zit, check dan even de voorwaarden, maar zolang je de foto’s niet gebruikt voor illegale praktijken, voor een pornosite of om haat te zaaien, dan mag je de meeste foto’s gratis gebruiken voor je blog, website of facebookbericht. 

4 tips voor foto’s

1. Gebruik geen willekeurige foto’s die je vindt met Google: voordat je het weet heb je een boete aan je broek

2. Huur een goede fotograaf in voor een serie professionele foto’s die passen bij dat wat jij als ondernemer wilt uitstralen, zoals Edwin Goed 

3. Volg een workshop bij Platform 9 waarin je leert om professionele foto’s te maken met je smartphone: handig als je snel even een goeie foto nodig hebt voor berichten op social media

4. Snel een goeie foto nodig, maar geen tijd om een foto te (laten) maken? Download een foto van een website met gratis stockfoto’s zoals Pexels of Unsplash of koop een foto van Shutterstock 

Heb jij foto’s laten maken of maak jij zelf de foto’s voor je website? Als je gratis stockfoto’s gebruikt, welke sites raad jij dan aan? En heb jij een foto die in één oogopslag meer zegt dan 1000 woorden over jou, je bedrijf, je product of je dienst?

Familie in de wildwaterbaan
Familie in de wildwaterbaan
Woordvoerder GGD met mondkapje
Terugblik

Op naar een saai jaar!

Heb je me gemist in 2021? Dat kan. Het was wat stilletjes rond Ten Kate Communicatie, terwijl het een veelbewogen jaar was dat een onvergetelijke indruk op me achterliet.

Lees meer

Loop door!

New York liefhebbers opgelet: de miniserie Pretend It’s a City (Netflix) mag je niet missen!

Lees meer
Uitzicht over de weilanden
Tips voor ondernemers

Doe niks!

“Alle creativiteit komt voort uit het onbewuste. Pas als je ontspant, hoor je wat je eigen ‘onbewustzijn’ je influistert”, zegt John Cleese over creativiteit.

Lees meer