Op naar een saai jaar!

Woordvoerder GGD met mondkapje

Heb je me gemist in 2021? Dat kan. Het was wat stilletjes rond Ten Kate Communicatie, terwijl het een veelbewogen jaar was dat een onvergetelijke indruk op me achterliet. 

Een dynamische opdracht

Op 8 maart begon ik aan een nieuwe opdracht: woordvoerder van de GGD Noord- en Oost-Gelderland in het Covid-19 crisisteam. We zaten nog middenin de lockdown dus ik mocht 1 dag naar kantoor om een laptop, een telefoon en een inwerkprogramma met instructies te halen. Daarna gingen de handen uit de mouwen en de telefoon aan mijn oor. Er waren dagen dat die zo’n beetje aan mijn oor geplakt zat. Vanaf dat moment stond ik continu ‘aan’ om steeds de juiste boodschap op het juiste moment en in de juiste toon te verspreiden vanuit een organisatie die onder een vergrootglas en vaak onder vuur ligt. De werkdruk is hoog, maar er waren ook iets minder drukke momenten, zodat ik kon doen waar ik (ook) goed in ben: verhalen vertellen. Met liefde heb ik verhalen geschreven over de kanjers van deze organisatie én mocht ik het verhaal van de GGD schrijven, wat resulteerde in een boek met praatplaat. 

Op de valreep van 2021 kwam de boosterprik. De 25 regionale GGD’en kregen een historische opdracht om 8,5 miljoen Nederlanders in enkele weken tijd de booster aan te bieden. Een vaccinatiecampagne van deze omvang was nog nooit eerder vertoond in ons land. En ze doen het gewoon! Bij ‘mijn’ GGD werken ze met man en macht, 7 dagen per week van 6.30 – 22.00 uur. Door mijn werk krijg ik een uniek kijkje achter de schermen en geloof me, het is ongelooflijk wat er allemaal bij komt kijken. Van de facilitair medewerkers en de mensen aan de telefoon tot het medisch toezicht. Van de portier en de host tot de prikkers. Van de verkeersregelaars en beveiligers (helaas nodig…) tot de administratie en de EHBO’ers. Iedereen zet zich in, deskundig, betrokken en gastvrij. Ik maak een diepe buiging voor al deze toppers!

Een nieuwe koers

Tussen de hectiek van de GGD door bleef ik samen met Helga de Boer bouwen aan Platform 9. Corona gaf ons (nog meer) tijd om het fundament te verstevigen. We kozen voor een koerswijziging: we begonnen dit jaar met 15 Platform 9 Partners en eindigden met 2 enthousiaste en betrokken partners, een nieuwe doelgroep en een eigen methode. De door ons ontwikkelde Besting methode is sinds december 2021 een officieel geregistreerd merk. We organiseerden een netwerkborrel en enkele trainingen tussen de lockdowns door. Onze eerste workation in Spanje was een geweldig succes. We zaten in de vakjury van de verkiezing van de MBO Studentondernemer van 2021 en begeleidden de winnaars Thijmen Sterken en Teuntje van Leeuwen van bySoil bij het bouwen van hun website en webshop. Ondanks corona, of misschien wel dankzij corona, maakten we van 2021 een succes, waar we in 2022 op door kunnen bouwen.

Afscheid nemen

Dit jaar stond ook in het teken van afscheid. Ik nam afscheid van mijn oom, twee tantes en een heel lief nichtje. Ook moest ik afscheid nemen van mijn lieve vriendin Petra. Ik heb zoveel bewondering voor haar levenslust en optimisme. Ook toen de dood steeds een stapje dichterbij kwam bleef ze optimistisch, ze bleef grappen maken en ze bleef geïnteresseerd in alles wat de mensen om haar heen bezighield. Ik vond het een eer en een bijzondere opgave toen zij me vroeg of ik haar woorden op wilde schrijven. Zij praatte, ik schreef. Het waren waardevolle uren die onze vriendschap verdiepte met als resultaat haar levensverhaal in een prachtig vormgegeven boek over een onvergetelijke vrouw. Na bijna 35 jaar vriendschap moet ik nu verder zonder haar. Dat is nog steeds niet te bevatten, maar mijn mooiste herinneringen zitten niet tussen de bladzijden van haar boek. Die staan in mijn hart gegrift. De rest van mijn leven.

Verhuizen

Op 1 januari 2021 bedachten we dat het een goed idee zou zijn om te verhuizen van hartje Zwolle naar het groene Dalfsen. Dichtbij mijn oude moedertje en mijn bijzondere broer, a.k.a. de Grote Vriendelijke Reus. Ik heb dit jaar regelmatig gedacht: waar zijn we aan begonnen? Met alles wat er qua werk en privé gaande was, gingen we ook nog eens op huizenjacht in een compleet van de pot gerukte woningmarkt en ontdekten we dat een nieuwe hypotheek afsluiten een drama is als één van de twee aanvragers ZZP’er is. Slapeloze nachten leverde het op, maar het is gelukt! We verkochten onze flat en kochten een huis in Dalfsen, waar we in maart 2022 in kunnen. We wonen nu tijdelijk in de helft van een boerderij aan de dijk, met uitzicht op de dijk en de skyline van Dalfsen aan de ene kant en op bos en landgoed aan de andere kant. Ik kan me geen betere plek bedenken om dit hectische jaar te overdenken en af te sluiten.

En nu … op naar een saai jaar aub!

2021 gaat in mijn rugzak. Alles wat het me leerde en alle herinneringen neem ik mee het nieuwe jaar in. Ik hoop op een saai jaar, met wat minder hectiek en indrukwekkende momenten. Gewoon een jaar waarin we weer terug kunnen naar het oude normaal en dat verder een beetje voortkabbelt. Dat lijkt me wel wat.

Misschien wil je ook een saai en voorspelbaar jaar of ben je na 2 jaar corona juist toe aan een jaar vol spanning, sensatie, hectische uitdagingen, verre reizen en dansen tot de zon opkomt. Ik wens je in 2022 alles waar jij behoefte aan hebt en waar jouw hart sneller van gaat kloppen!

Liefs,
Trea
Woordvoerder GGD met mondkapje
Terugblik

Op naar een saai jaar!

Heb je me gemist in 2021? Dat kan. Het was wat stilletjes rond Ten Kate Communicatie, terwijl het een veelbewogen jaar was dat een onvergetelijke indruk op me achterliet.

Lees meer

Loop door!

New York liefhebbers opgelet: de miniserie Pretend It’s a City (Netflix) mag je niet missen!

Lees meer
Uitzicht over de weilanden
Tips voor ondernemers

Doe niks!

“Alle creativiteit komt voort uit het onbewuste. Pas als je ontspant, hoor je wat je eigen ‘onbewustzijn’ je influistert”, zegt John Cleese over creativiteit.

Lees meer