6 tips voor Wereldboekendag

6 tips voor Wereldboekendag

Wat doe jij op Wereldboekendag?

Hoera! Het is vandaag Wereldboekendag! Een mooie dag om … ja, wat doe je eigenlijk op Wereldboekendag? Ik heb 6 tips voor je om deze dag te vieren.

1. Zoek een boek

Ben je toevallig in de buurt van Zwolle? Zoek een boek bij boekhandel Waanders in de Broeren, één van de mooiste boekwinkels van Nederland, waar de glas-in-loodramen het zonlicht filteren. Of leen een boek in Stadkamer Zwolle, in 2018 verkozen tot beste bibliotheek van Nederland. Geen idee welk boek? Doe eens gek, vraag de eerste de beste persoon die je tegenkomt wat zijn of haar favoriete boek is en laat je verrassen, want vandaag is een mooie dag om jezelf op een boek te trakteren.

2. Lees een boek

Dan heb je dat boek en ligt het verhaal klaar om verslonden te worden. Zeg eens eerlijk: wanneer heb jij jezelf voor het laatst helemaal ondergedompeld in een verhaal? Wanneer gunde jij jezelf een hele dag om in 1 adem een boek uit te lezen? Blok je agenda, zet je telefoon uit, stuur huisgenoten of gezinsleden de deur uit en duik tot de laatste bladzijde in je boek. Vandaag is een mooie dag om in alle rust een boek te lezen.

3. Deel een boek

Van welk verhaal heb jij genoten of geleerd, om welk boek heb je gelachen of gehuild? Schrijf er een persoonlijke boodschap in, highlight je favoriete fragmenten en stuur het verhaal op reis. Laat het achter in de trein of op een terrasje. Zomaar, als cadeautje voor degene die na je komt. Verhalen zijn geschreven om gedeeld te worden en verhalen maken de wereld een beetje mooier. Vandaag is een mooie dag om een verhaal de wereld in te sturen.

4. Poets een boek

Het is lente, tijd voor de voorjaarsschoonmaak. Waarom zou je niet beginnen met je boekenkast? Gooi alle boeken eruit, stof ze af, sop de kast en zet alles netjes terug. Op kleur, op alfabet, op formaat, net waar jij blij van wordt. Verhalen zijn er om te bewaren. Vandaag is een mooie dag om je boeken te koesteren.

5. Schrijf een boek

Is er een betere dag te bedenken dan Wereldboekendag om eindelijk serieus werk te maken van jouw levensverhaal, jouw autobiografie, jouw familiegeschiedenis? Er zijn in Nederland 1,5 miljoen volwassenen die met datzelfde plan rondlopen. Ben jij ook één van die droomschrijvers? Of ben je al aan het schrijven en komt geen eind aan de gebeurtenissen, mensen, ontmoetingen, anekdotes en levenslessen die je moet beschrijven? Vandaag is een mooie dag om een eerste stap te zetten op weg naar jouw boek.

Hulp nodig bij het schrijven van je boek? Bij 100 Jaar na Vandaag helpen we iedereen die met een boekidee rondloopt. Kijk in de agenda voor het programma. 

6 tips voor Wereldboekendag
Woordvoerder GGD met mondkapje
Terugblik

Op naar een saai jaar!

Heb je me gemist in 2021? Dat kan. Het was wat stilletjes rond Ten Kate Communicatie, terwijl het een veelbewogen jaar was dat een onvergetelijke indruk op me achterliet.

Lees meer

Loop door!

New York liefhebbers opgelet: de miniserie Pretend It’s a City (Netflix) mag je niet missen!

Lees meer
Uitzicht over de weilanden
Tips voor ondernemers

Doe niks!

“Alle creativiteit komt voort uit het onbewuste. Pas als je ontspant, hoor je wat je eigen ‘onbewustzijn’ je influistert”, zegt John Cleese over creativiteit.

Lees meer