Van een zeekomkommer tot Platform 9

ICQ icoon

Herinner jij je je eerste kennismaking nog met het Wereldwijde Web? Ik wel. Het was ergens begin jaren negentig toen ik op de koffie werd gevraagd bij mijn goede vriendin Helga de Boer. Want dan kon ik gelijk Het Internet zien.

Internet? Niks voor mij

Ik werd achter de computer gezet en na veel geratel en gepiep was daar … Het Internet. Helga kon haar enthousiasme nauwelijks onderdrukken. Ik zat erbij en keek ernaar. “En nu kan je iets opzoeken”, tetterde ze in mijn oor. “Ja, toe maar, doe dan!” Ik kon niks beters bedenken dan ‘ZEE’ en er verscheen een lap tekst met informatie over de zee. Van daaruit kwam ik bij een zeekomkommer, een blauwe vinvis en parende zeepaardjes en dat was het dan. Mijn eerste kennismaking met Het Internet. Ik deed nog een poging tot enthousiasme terwijl ik dacht: “Dat wordt nooit wat, met dat internet….” 

Snovana

Maar ook ik ontkwam er niet aan en er kwam een Personal Computer (PC) via het PC-privé-project met een aansluiting op het Wereldwijde Web en mijn eerste echte e-mailadres. Ik had ergens gehoord of gelezen dat je beter niet je eigen naam kon gebruik in je e-mailadres, dus bedacht ik snovana@hotmail.com. Toen kwam het nieuwste van het nieuwste: chatten via ICQ (I Seek You). Er ging een wereld voor me open: je kon zomaar in contact komen met iedereen in de hele wereld! Tot ene SpaceCowboy contact opnam met Snovana voor een potje Cybersex. Ik heb de computer van schrik wekenlang niet aangeraakt en mijn mailadres aangepast. Exit Snovana!

Spees van Trees

Als Planet-abonnee had je een ‘Space’. Daar kon ik alles wat ik schreef, mijn gekke verhaaltjes, meningen, sloeproeiverslagen en gedachtenkronkels, met 1 druk op de knop zelf publiceren! De hele wereld kon opeens alles lezen wat ik schreef! Nou ja, om precies te zijn: de 15 mensen die wel eens op mijn Space kwamen, die ik de Spees van Trees noemde. Ik schreef graag en stuurde mijn stukkies al van jongs af aan naar bladen en kranten, hopend op een hoekje in een kolommetje van de Tina, de Donald Duck, de Stentor of de Ouders van Nu, maar nu kon ik het gewoon zelf doen! Ik was om. Daarna volgden de ontwikkelingen elkaar snel op: Hyves, MSN, Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Youtube, Whatsapp, Pinterest …

Kritisch en nieuwsgierig

Moet je overal dan maar aan meedoen, telkens als er iets nieuws bedacht wordt? Moet je elke (online) ontwikkeling op de voet volgen? Natuurlijk niet. Ik sta (bijna) overal voor open, ik maak graag kennis met ontwikkelingen, producten, ideeën en opvattingen die ik nog niet ken, maar er zit ook altijd een kritische, nieuwsgierige en onderzoekende journalist in mij: wat is het precies, wat kan ik ermee en wat heb ik eraan? Van sloeproeien tot crossfit, van Forever aloe producten tot de Scientologykerk, ik heb me in van alles verdiept en aan veel dingen meegedaan. Of mijn hart eraan verloren, zoals ruim 20 jaar geleden aan het sloeproeien. Als het om zakelijke ontwikkelingen gaat vraagt de ondernemer in mij zich af: whats’s in it for me? what’s in it voor mijn klant? En de volgende stap is: zelf doen en ontdekken.  

Vloggende vijftiger?

Bloggen deed ik natuurlijk al. Dat begon al met mijn briefjes naar de Tina en de Stentor en kreeg een vervolg op de Spees van Trees. Anno 2021 moet het ook bewegen en praten, influencers, ondernemers, politici (en gewone stervelingen) vloggen zich een slag in het rond, voor elk product is wel een tutorial te vinden en voor elke vaardigheid kan je een webinar volgen. In een gekke bui deel ik wel eens een filmpje, plak ik een bewegende sticker op een post en als ik helemaal in een dolle bui ben, doe ik een Boomerangetje, maar vloggen heb ik tot nu toe aan mijn neus voorbij laten gaan. Misschien wordt in 2021 de Vloggende Vijftiger in mij wakker…

De visionair

En Helga? Zij is de visionair in dit verhaal. Zij startte in de jaren ’90 met haar eerste bedrijf: ComPage (later HB-one), één van de eerste website ontwikkelaars. Terwijl ik het opgaf bij de zeekomkommer, zag zij al een glorieuze toekomst voor internet en zei daarover in een interview: “De echte doorbraak komt als je het gewoon op je televisie in de huiskamer kunt bekijken. Dan zal het teletekst gaan vervangen, omdat het kleurrijker is en veel uitgebreider.” Wat ik heb met schrijven en publiceren, heeft zij met bouwen en techniek. Na haar eerste zelfgebouwde website volgden er nog veel meer, zodat alles wat mensen zoals ik aan de ‘voorkant’ willen laten zien, aan de ‘achterkant’ gewoon gemakkelijk werkt zoals het hoort. 

De visionair en de (nog niet) Vloggende Vijftiger werken samen!

Wist je dat … de (nog niet) vloggende vijftiger en de visionair hun krachten hebben gebundeld en samenwerken onder de naam Platform 9

Woordvoerder GGD met mondkapje
Terugblik

Op naar een saai jaar!

Heb je me gemist in 2021? Dat kan. Het was wat stilletjes rond Ten Kate Communicatie, terwijl het een veelbewogen jaar was dat een onvergetelijke indruk op me achterliet.

Lees meer

Loop door!

New York liefhebbers opgelet: de miniserie Pretend It’s a City (Netflix) mag je niet missen!

Lees meer
Uitzicht over de weilanden
Tips voor ondernemers

Doe niks!

“Alle creativiteit komt voort uit het onbewuste. Pas als je ontspant, hoor je wat je eigen ‘onbewustzijn’ je influistert”, zegt John Cleese over creativiteit.

Lees meer