SEO or not SEO

Typende handen

Keywords, laadsnelheid, titels en subtitels, de juiste URL, de hoeveelheid interactie, het gebruik van afbeeldingen. Dit is slechts een handjevol van ontelbare criteria waarop een zoekmachine jouw website in een fractie van een seconde analyseert en beoordeelt. Een goede webbouwer en SEO-schrijver zorgen ervoor dat de basis van je website staat als een huis. Maar de meeste ondernemers gaan vroeg of laat zelf hun website onderhouden, vullen en updaten. Wat dan? Goed nieuws! Zoekmachines kijken steeds meer als ‘normale mensen’ naar jouw website. Als jij je website inricht voor je klant, vindt ook de zoekmachine dat interessant. Vergeet Google, vergeet de zoekmachine en vergeet Search Engine Optimalisation (SEO) en doe aan klantoptimalisatie. 

4 voorbeelden van klantoptimalisatie

1. Keywords

Een keyword is een zoekterm. Als jij wilt weten hoe je je exotische kamerplant verzorgt, dan zoek je niet alleen op ‘kamerplant’, maar waarschijnlijk op ‘verzorging exotische kamerplant’. Als deze woorden voorkomen in URL, titel en tekst, dan rekent Google dat goed. En ook de bezoeker rekent dat goed! Als de titel van de pagina Verzorging exotische kamerplanten is en de tekst begint met De verzorging van je exotische kamerplant hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, dan zie jij in één oogopslag dat je precies op het juiste adres bent. Hoe vaker je keywords in tekst, titels en tussenkopjes zet, hoe meer punten dat oplevert. Maar pas op! Als je overdrijft en het ten koste gaat van de leesbaarheid, dan haakt je bezoeker én de zoekmachine af. Hoe het niet moet:

De verzorging van je exotische kamerplant hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Een exotische kamerplant heeft veel warmte nodig. Een exotische kamerplant heeft ook veel licht nodig. Zet daarom je exotische kamerplant op de vensterbank. Je exotische kamerplant geniet het meest van een plekje op het zuiden. Een keer of 3 per week wil je exotische kamerplant water. Geef je exotische kamerplant een scheutje lauwwarm water en bemest je exotische kamerplant 1x per maand. Zo geniet je nog jarenlang van je exotische kamperplant. Wil je meer weten over exotische kamerplanten? Neem dan contact op met onze specialist op het gebied van exotische kamerplanten.

Ben jij al afgehaakt? Mijn exotische kamerplant heb ik inmiddels allang uit het raam gegooid….

2. Regelmatig nieuwe content

Publiceer regelmatig een blog, tips of een nieuwtje. Dat vindt Google fijn en de bezoeker die geïnteresseerd is in jouw dienst of product, komt ook regelmatig terug om zijn kennis op peil te houden. Door relevante informatie en tips te delen, zet jij jezelf neer als betrouwbare professional. Bezoekers blij, want zij vinden altijd actuele informatie en tips. Google blij, want zowel regelmatige verversing van je content als regelmatig terugkerende bezoekers leveren punten op.

3. Geen spelfouten

De gemiddelde bezoeker is gecharmeerd van een nette, professionele en foutloze tekst. Een foutloze tekst betekent voor de zoekmachine dat de kans groot is dat de tekst inhoudelijk ook goed is en met zorg is samengesteld. Hop, weer wat punten in de pocket en een hogere ranking.

4. Aanvullende content

Video’s, afbeeldingen, grafieken ter ondersteuning van je tekst? De zoekmachine én je bezoeker houden ervan. Google geeft je punten en je bezoeker waardeert een mooi aangeklede website, waar hij op verschillende manieren geïnformeerd wordt. En de kans dat de bezoeker nog eens terugkomt groeit.

Klantoptimalisatie

SEO or not SEO, that’s the question. Er zijn duizenden zoekmachinecriteria en er zijn evenveel technische foefjes waar een goede website aan moet voldoen. Schakel een expert in bij het bouwen van je website, zodat de basis staat als een huis en SEO-vriendelijk is. Maar uiteindelijk zal je er zelf voor moeten zorgen dat je site up-to-date én SEO-vriendelijk blijft. Mijn tip: vergeet daarbij de Search Engine Optimalisation en doe aan klantoptimalisatie. Verplaats je in je (potentiële) klant en ook de zoekmachine zal je belonen.

Workshops bij Platform 9

Website bouwen

Snel online

Ontwerp, schrijf, bouw én lanceer je website in 1 weekend

SEO teksten

SEO schrijven Maartje

Hoger in Google en meer bezoekers op je website 

SEO techniek

Focus op vlieland

Hoger in Google door toepassing van de juiste techniek

Woordvoerder GGD met mondkapje
Terugblik

Op naar een saai jaar!

Heb je me gemist in 2021? Dat kan. Het was wat stilletjes rond Ten Kate Communicatie, terwijl het een veelbewogen jaar was dat een onvergetelijke indruk op me achterliet.

Lees meer

Loop door!

New York liefhebbers opgelet: de miniserie Pretend It’s a City (Netflix) mag je niet missen!

Lees meer
Uitzicht over de weilanden
Tips voor ondernemers

Doe niks!

“Alle creativiteit komt voort uit het onbewuste. Pas als je ontspant, hoor je wat je eigen ‘onbewustzijn’ je influistert”, zegt John Cleese over creativiteit.

Lees meer