Niet normaal veel positiviteit

Kameel op de weg - handen

Vandaag ga ik de positiviteitsgoeroe uithangen. Nee, schrik niet, ik ga niet ‘Tsjakááá!’ roepen of op klankschalen slaan, maar ik geloof wel in de kracht van positiviteit. Positief in het leven staan, eens wat vaker ‘ja’ zeggen en oprecht geïnteresseerd zijn in de mensen om je heen, dat is zoveel leuker dan azijnpissen. En – om in ondernemerstermen te blijven – de netto-opbrengst van positiviteit is aanzienlijk. 

Positieve basislevenshouding

Mijn grote voorbeeld in positief denken is mijn moeder. Ze verloor op 35-jarige leeftijd haar man, bleef achter met drie kleine kinderen en ze stond alleen aan het roer van het familiebedrijf, waar ze 6 dagen per week zo’n 12 uur per dag werkte. Een mens zou van minder chagrijnig worden. Natuurlijk had zij ook wel eens momenten dat ze het allemaal niet meer zag zitten. Ook een positief mens is niet altijd blij, maar ik heb van haar wel een positieve basislevenshouding meegekregen. Of, om met de woorden van mijn moeder te spreken: “Er schijnen altijd gouden randen om de donkere wolken” en “Is ’t maangs ok duuster, ’t wordt weer licht.”

Grote besluiten vanuit positiviteit

Grote beslissingen in mijn leven nam ik vaak met knikkende maar positieve knietjes. Het dorpsmeisje ging in de grote stad wonen. Ik nam ontslag om ondernemer te worden. Ik ben twee keer met mijn lief in de auto gestapt om naar Dakar te rijden, dwars door de woestijn en dwars door een gebied waar ‘niet noodzakelijke reizen’ worden afgeraden. Ik begon een ondernemend avontuur met mijn beste vriendin, wat leidde tot de oprichting van Platform 9 BV.

Inburgeren in de stad

Verhuizen naar de stad, kennismaken met de mensen in mijn nieuwe omgeving, meedenken over het imago van de wijk, mee-eten in de wereldkeuken van het wijkcentrum, open staan voor de mensen om me heen. Kebe is inmiddels huismeester in onze flat en ik zit in het bestuur en voordat je het weet ben je als dorpsmeisje volledig ingeburgerd in de gezellige multiculturele wijk Holtenbroek, ook bekend onder de geuzennaam Holtenbronx, een verwijzing naar de tijd dat het nog een probleemwijk was. 

Reizen verrijkt

Ik heb in mijn leven niet veel gereisd of backpackend spannende avonturen beleefd. In  m’n uppie naar Vlieland was voor mij avontuurlijk genoeg. Toen ik als veertiger in Zwolle in de auto stapte om er in Dakar weer uit te stappen, ontdekte ik dat reizen spannend is, vermoeiend soms, maar vooral dat reizen verrijkt en je blik verruimt. En als er ergens een hoop vrolijkheid, gastvrijheid en positiviteit is, dan is het wel in de – voornamelijk Islamitische – landen waar wij doorheen gereisd zijn.

Positief ondernemen

Ik nam afscheid van mijn collega’s en mijn leuke baan en werd ondernemer. Ik ontdekte dat ondernemers leuke, positieve mensen zijn. Zij brengen zaken in beweging, denken in kansen en mogelijkheden en dat geeft positieve energie. Dan borrelen en bruisen nieuwe ideeën en mogelijkheden vanzelf naar de oppervlakte. Met Helga de Boer bouwde ik al kastelen in de zandbak van de kleuterschool. Vanaf het moment dat we in 2019 Platform 9 BV oprichtten werken we met niet normaal veel enthousiasme, positiviteit, plezier en ondernemerszin aan onze droom: dé plek creëren voor ondernemende mensen die willen groeien en met nog meer plezier hun bedrijf runnen.

Besmettelijk positief

Positiviteit is besmettelijk. Wat iemand uitstraalt, daar pik je iets van mee en wat je zelf uitstraalt, dat krijg je terug. Positief denken lukt niet altijd, je kan het leven niet altijd plannen en er zullen altijd gebeurtenissen zijn waarin het moeilijk is om er nog een sprankje positiviteit uit te halen. Positief dromen, denken en doen betekent niet dat je je nooit eens boos, verdrietig, radeloos of machteloos mag voelen. Maar ik geloof wel dat een positieve basislevenshouding een keuze is. Een keuze die je in elke situatie veel meer oplevert dan blijven hangen in negativiteit.

Mijn netto positiviteitsopbrengst:

✅ zelfvertrouwen

✅ mensen om me heen die mijn leven positief beïnvloeden

✅ productief, effectief en met plezier ondernemen

✅ ambities waarmaken

✅ lol!

Kameel op de weg - handen

Ondernemen met positiviteit en focus

Workshop

Bij Platform 9 organiseren we inspirerende en praktische workshops voor ondernemende mensen. In de workshop Focus op je Bedrijf maken we tijd om te ontspannen, zodat je je met positiviteit kan focussen op wat voor jou belangrijk is.  

Workation

Wil je volledig ontspannen, er even helemaal uit en met positiviteit focussen op wat voor jou belangrijk is? Ga dan mee op een van onze workations naar Spanje of Vlieland.

Woordvoerder GGD met mondkapje
Terugblik

Op naar een saai jaar!

Heb je me gemist in 2021? Dat kan. Het was wat stilletjes rond Ten Kate Communicatie, terwijl het een veelbewogen jaar was dat een onvergetelijke indruk op me achterliet.

Lees meer

Loop door!

New York liefhebbers opgelet: de miniserie Pretend It’s a City (Netflix) mag je niet missen!

Lees meer
Uitzicht over de weilanden
Tips voor ondernemers

Doe niks!

“Alle creativiteit komt voort uit het onbewuste. Pas als je ontspant, hoor je wat je eigen ‘onbewustzijn’ je influistert”, zegt John Cleese over creativiteit.

Lees meer