In de tang

In de tang

Met een tangconstructie, wat een lastige zinsconstructie is, zeker voor de lezer die even snel een tekst door wil lezen en geïrriteerd raakt door een onbegrijpelijke brij van woorden, maak je zinnen onnodig lastig te begrijpen. Begrijp je?

Zo moet het dus niet…

In de tang

Iemand in de tang nemen betekent dat je iemand zo vasthoudt dat hij niet kan ontsnappen. Je kan ook in de tang genomen worden door taal. Dat gebeurt als woorden die bij elkaar horen ver uit elkaar staan en een groot deel van de zin als een tang omsluiten. Het gaat mis als je te veel informatie in 1 zin wilt proppen. Vaak gebeurt het als je lekker aan het schrijven bent zonder eerste je gedachten te ordenen. Al schrijvend bedenk je wat je allemaal kwijt wilt en terwijl je het bedenkt, schrijf je het al op. En de lezer? Die begint ergens en verdwaalt al lezend in een brij van informatie. Taalkundig gezien is de tangconstructie niet fout. Maar of het handig is… nee, je wilt toch niet dat je lezers verdwalen en afhaken?

Een voorbeeld

In Zwartsluis vond zaterdag de jaarlijkse roeiwedstrijd, dit jaar een extra feestelijke editie, van sloeproeivereniging Zwarte-Water, die dit jaar haar 10-jarig jubileum viert, plaats.

Huh? Wat gebeurt er allemaal in Zwartsluis? De hoofdzin wordt onderbroken door bijzinnen en zit in de tang. Deze constructie kan je vrij eenvoudig vermijden door zinnen in stukken te hakken en op tijd een punt of een komma te gebruiken.

Beter

In Zwartsluis vond zaterdag de jaarlijkse roeiwedstrijd plaats van sloeproeivereniging Zwarte-Water. Het was dit jaar een extra feestelijke editie omdat de vereniging haar 10-jarig jubileum viert.

Uit de tang

Tip: Denk voordat je schrijft en zet op tijd een punt. Dat is alles. 

In de tang

Vond je dit blogbericht leuk?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest
Fran Lebowitz
Kijktips

Loop door!

New York liefhebbers opgelet: de miniserie Pretend It’s a City (Netflix) mag je niet missen!

Lees meer
Uitzicht over de weilanden
Tips voor ondernemers

Doe niks!

“Alle creativiteit komt voort uit het onbewuste. Pas als je ontspant, hoor je wat je eigen ‘onbewustzijn’ je influistert”, zegt John Cleese over creativiteit.

Lees meer
Ouderwetsche typemachine
Schrijftips

Welke moet weg!

Er zijn taalzaken waarvan ik gruwel, kippenvel krijg en me wanhopig huilend ter aarde stort.

Lees meer