Geen uitroepteken!

Schreeuwtaal irriteert mij! Zo, dat is eruit! En om te beginnen wil ik het uitroepteken een halt toeroepen! Het uitroepteken is geen neutraal leesteken; met een uitroepteken druk je emotie uit! En te veel uitroeptekens maken je boodschap schreeuwerig en irritant! Zeker in combinatie met HOOFDLETTERS! Of als je een zin eindigt met meerdere uitroeptekens!!! Niet doen dus! Goed begrepen?!!

Ik weet niet wat er in jouw hoofd gebeurt als je dit leest, maar in mijn hoofd eindigt elke zin in een schreeuw. Ik zie een stampvoetende dwingeland voor me die geen enkele tegenspraak duldt. Er is een soort van regel voor het uitroepteken: je kunt er een oproep, een uitroep of een bevel mee markeren en je kunt er enthousiasme of boosheid mee uitdrukken. Toch hanteer ik bij voorkeur mijn eigen uitroeptekenuitgangspunt: of je nou een e-mail, een blog, een tweet of een nieuwsbericht schrijft: wees zuinig met uitroeptekens. Als je je woorden met zorg kiest, komt je boodschap ook zonder schreeuwtekens over. Natuurlijk mag je je enthousiasme laten zien en af en toe zelfs met een uitroepteken, maar als je erin doorslaat, gaat het irriteren. Mensen vragen zich af waarom je tegen ze schreeuwt. Je lijkt op een hyperactieve peuter die zojuist stiekem de dubbele espresso van zijn moeder achterover heeft geslagen. Luister naar mij! Ik heb gelijk! Hoor mij! Koop dit! Doe dat!

Mijn schreeuwtaalirritatie begon vandaag weer te jeuken bij de zoveelste tweet van Trump, de twitterende uitroeptekenkampioen. Alhoewel in zijn tweets niet alleen de uitroeptekens en hoofdletters de toon zetten. De woordkeus is ook niet bepaald presidentieel en verre van vredelievend. Zoals ook zijn laatste tweets van vandaag weer luid en duidelijk laten horen: 

MAKE AMERICA GREAT AGAIN!

The FAKE NEWS New York Times is still lost!

It is ridiculous and will be overturned!

LAW AND ORDER!

It’s death & destruction!

Big trouble!

Ik verwacht niet dat Trump mijn blog leest en denkt: She’s amazing, she’s fantastic, she’s right and I’m going to cut back on exclamation marks! Maar misschien lees jij het wel. In onze maatschappij lijkt alles harder te worden, ook ons taalgebruik. Laten we wat vriendelijker tegen elkaar zijn. Ook in onze taal. Zullen we afspreken dat we het uitroepteken vergeten? Je kan best zonder om je punt te maken.

Goed begrepen?!!!
Tweet Trump
Woordvoerder GGD met mondkapje
Terugblik

Op naar een saai jaar!

Heb je me gemist in 2021? Dat kan. Het was wat stilletjes rond Ten Kate Communicatie, terwijl het een veelbewogen jaar was dat een onvergetelijke indruk op me achterliet.

Lees meer

Loop door!

New York liefhebbers opgelet: de miniserie Pretend It’s a City (Netflix) mag je niet missen!

Lees meer
Uitzicht over de weilanden
Tips voor ondernemers

Doe niks!

“Alle creativiteit komt voort uit het onbewuste. Pas als je ontspant, hoor je wat je eigen ‘onbewustzijn’ je influistert”, zegt John Cleese over creativiteit.

Lees meer