De kantoortuin anders bekeken

Afleiding

De uitkomsten van het onderzoek door De Monitor naar de kantoortuin was volop in het nieuws. Met schreeuwende koppen als ‘Werknemer lijdt in een kantoortuin’, ‘Onwerkbare kantoortuin’ en ‘De kantoortuin is ongezond’ werd de kantoortuin de grond in geboord.

Het ligt niet alleen aan de kantoortuin

Wat mij in het onderzoek van De Monitor en in de daaropvolgende mediastorm verbaasde was dat er geen aandacht is voor mogelijk andere oorzaken van alle kommer en kwel. Ik voel me inmiddels een roepende in de kantoortuin als ik zeg dat het niet alleen aan de kantoortuin ligt.

Afleiding die van je schermen spat

Ik vind het jammer dat de invloed van de 24-uurs economie en alle afleiding die van je schermen spat onderbelicht blijft. Ik belandde in online discussies waarbij mijn mening als flauwekul werd afgedaan. Ik belandde voor de camera van RTV Oost, waar als invalshoek de ‘inrichting van de kantoortuin’ gekozen was. Stel dat naar aanleiding van het onderzoek vandaag nog elke kantoortuin in Nederland afgebroken wordt, is dan de ellende voorbij? Ik geloof er niks van. Ik geloof dat er dan nog steeds sprake is van afleiding en gebrek aan concentratie. En ik zal uitleggen waarom ik dat geloof.

De geschiedenis van de kantoortuin

De kantoortuin is niks nieuws. Denk aan de typekamer van de jaren ’50: een soort klaslokaal vol typistes achter zware, zwarte en vooral heel lawaaiige typemachines. De eerste kantoortuin zoals we die nu nog kennen werd in de jaren ’50 in Duitsland ontworpen en in de jaren ’70 werden ook in Nederland de eerste kantoortuinen ingericht. De grote opkomst van de kantoortuin met flexplekken kwam in de eerste jaren van dit millennium, tegelijk met de opkomst van kantoorautomatisering, Het Nieuwe Werken en steeds meer online communicatiemiddelen.

Mijn ervaring met de kantoortuin

Ik werkte 30 jaar geleden al in een kantoortuin. Inmiddels ben ik interim communicatieadviseur. Ik kom bij verschillende organisaties en heb in allerlei kantoortuinen gewerkt. Overal waar ik kom hoor ik dezelfde klachten, daarom heb ik een methode ontwikkeld om met focus, flow en concentratie te werken. Met de ©Bubbelmethode neem ik alle oorzaken van afleiding weg. En het werkt!

Een voorbeeld: werkdag 1990 versus werkdag 2020

In 1990 werkte ik in een kantoortuin met circa 40 collega’s en begon mijn werkdag met een doos post op mijn bureau. Mijn eerste taak was het sorteren en inboeken van de post. Als de doos leeg was, was het klaar en ging ik verder met controleren en verwerken. Er was 1 telefoon per 4 medewerkers en dat waren alle communicatiemiddelen. Als het 17.00 uur was, zat mijn werkdag erop, tot de volgende dag 08.00 uur.

In 2020 begint mijn werkdag ook meestal met de post, alleen zit het nu in een digitale doos. Ik check vaak al even bij het ontbijt de eerste mailtjes, als ik dat de avond daarvoor nog niet heb gedaan. Tegen de tijd dat ik 10 mailtjes heb weggewerkt, zijn er ook alweer minstens 10 nieuwe bijgekomen. Terwijl ik daarmee bezig ben kan ik gebeld en geappt worden, zowel zakelijke als privé, kan iemand me benaderen via LinkedIn of Facebook of via het contactformulier op mijn website.

Altijd aan

Ja, er zijn grote groepen mensen die het lastig vinden om zich te concentreren als er om hen heen sprake is van allerlei geluiden en prikkels. Dat hoor je mij niet ontkennen. Maar er zijn ook mensen die het lastig vinden om zichzelf af te schermen voor de afleiding die 24/7 van hun schermen spat, mensen die altijd ‘aanstaan’. Ik ben iemand die zich heel goed kan afsluiten voor geluiden om mij heen, maar ik ben wel altijd bereikbaar: in de kantoortuin, in een stilteruimte of aan mijn eigen keukentafel. Omdat ik ondernemer ben vind ik dat belangrijk, maar ook omdat een groot deel van mijn werk simpelweg bestaat uit bereikbaar zijn en communiceren.

Nader onderzoek?

Ik zeg niet dat de kantoortuin het beste is wat ons ooit is overkomen. Ik zeg wel dat het probleem van afleiding, stress en ziekte niet voor iedereen alleen maar aan de kantoortuin ligt. En daar zou ook eens onderzoek naar gedaan moeten worden!

Ga lekker in je eigen bubbel zitten

Omdat ik in zoveel kantoortuinen heb gewerkt en overal dezelfde klachten hoor, heb ik de ©Bubbelmethode ontwikkeld. En het werkt! Ik doe niks liever dan een dag lang mensen helpen om met meer concentratie en met meer plezier hun werk te doen, zodat ze er na zo’n intensief dagje deadlines halen er weer helemaal tegenaan kunnen. Je kan je individueel aanmelden om bij mij lekker in je eigen bubbel je eigen werk af te krijgen. Of ik kom een dag per maand (of misschien per week) naar jouw locatie, zodat je met je hele team meters maakt zonder stress. Neem contact met me op voor een nadere kennismaking en ik neem graag de mogelijkheden met je door! Tot ziens in de bubbel!

Bubbeldag

 Vanaf september 2021 zorg ik elke 1e woensdag en 3e maandag van de maand weer voro focus, flow en inspiratie met de ©Bubbelmethode. Je werkt bij mij in je eigen bubbel aan je eigen schrijfklus, zonder afleiding, met structuur en je haalt je deadlines zonder stress. 

Reserveer een schrijfplek en ik garandeer je dat je meer schrijft in 1 dag dan je ooit voor mogelijk had gehouden. 

Afleiding
Woordvoerder GGD met mondkapje
Terugblik

Op naar een saai jaar!

Heb je me gemist in 2021? Dat kan. Het was wat stilletjes rond Ten Kate Communicatie, terwijl het een veelbewogen jaar was dat een onvergetelijke indruk op me achterliet.

Lees meer

Loop door!

New York liefhebbers opgelet: de miniserie Pretend It’s a City (Netflix) mag je niet missen!

Lees meer
Uitzicht over de weilanden
Tips voor ondernemers

Doe niks!

“Alle creativiteit komt voort uit het onbewuste. Pas als je ontspant, hoor je wat je eigen ‘onbewustzijn’ je influistert”, zegt John Cleese over creativiteit.

Lees meer