De Beproeving

Boos oog

Ik hou van Stephen King. Zijn boeken welteverstaan, ik ken de beste man niet persoonlijk. Een gouwe ouwe klassieker, een van de beste boeken die ik ooit las, is De Beproeving (The Stand). Het boek is 40 jaar oud en actueler dan ooit. Het vertelt het verhaal van een apocalyptische nieuwe wereld na de uitbraak van een zeer dodelijk virus.

Het is nogal een pil. De onverkorte versie telt zo’n 1200 pagina’s, maar geloof me, als je eenmaal in het verhaal zit, dan gooi je om 3 uur ‘s nachts water in je gezicht om nog even wakker te blijven om dat ene hoofdstuk uit te lezen. Waarom? Omdat het een prachtig voorbeeld is van de eeuwige strijd tussen goed en kwaad, met bondgenoten en verraders, weerstand en weigering, moed en angst, uitdagingen en successen

Deel 1 – De uitbraak

De Beproeving begint met de uitbraak van een zeer dodelijk en superbesmettelijk virus. Wie besmet wordt, gaat binnen een paar dagen dood. Toch is een enkeling immuun (anders hadden we geen verhaal natuurlijk). De overheid speelt een kwaadaardige rol in het ontstaan van het virus, maar blijft volhouden dat het slechts een zeer hardnekkige griepgolf is. Journalisten op zoek naar de waarheid worden doodgeschoten, er breken rellen uit en plunderaars worden zonder pardon neergeschoten, totdat ook de overheid door het virus omvalt. In twee weken tijd is 99% van de wereldbevolking dood… Ik kwam er gelijk ‘lekker’ in door:

  • Een overheid die een lugubere rol speelt en dat onder de pet wil houden. Iedereen die me een beetje kent weet dat ik geloof dat een vrije pers, die overheden en grote bedrijven zonder tegenwerking moet kunnen onderzoeken en bevragen, de basis is voor een democratische samenleving. Daar gaat het al mis in De Beproeving en zit ik al op het puntje van mijn stoel.
  • De Personages! Stephen King is de koning van de personages. Hij introduceert een massa mensen, geeft je een inkijkje in hun leven en net als je ze leert kennen, vallen ze dood neer en komen ze in het hele verhaal niet meer voor! Noem mij een schrijver die daarmee wegkomt, zonder dat de lezer de draad van het verhaal kwijtraakt en het boek weglegt. De personages die overblijven komen tot leven en spatten van de pagina’s.
Deel 2 – Het goede en het kwade

Een handjevol overlevers krabbelt op, is in complete shock en zoekt elkaar vertwijfeld op. Langzamerhand vormen zich twee fronten: die van Mother Abagail in Nebraska en die van de demonische Randall Flagg in Las Vegas. Wie kiest ervoor om een goede wereld op te bouwen en wie gaat voor de kwade? Dat is de vraag die als een rode draad door het boek loopt. Net als in alle verhalen van Stephen King gaat het over de aloude strijd tussen ‘het goede’ en ‘het kwade’ in combinatie met bovennatuurlijke elementen. 

Deel 3 De wederopbouw

Geld is niet belangrijk in de nieuwe wereld. Winkels puilen uit want er zijn geen klanten. Je kan kiezen in welk huis je wilt wonen want de bewoners leven niet meer. Het al snel duidelijk dat niemand iets heeft aan bankiers, schrijfcoaches, beleggers, communicatieadviseurs of managers. Belangrijk zijn de aanpakkers, de mannen en vrouwen met twee rechterhanden. Doden moeten begraven worden, alle elektriciteit moet hersteld worden. Met name elektriciens, timmerlieden en artsen worden met open armen ontvangen want er moet een nieuwe samenleving van de grond af opgebouwd worden. Er staan natuurlijke leiders op en er zijn volgers. Er zijn uitvoerders en er zijn mensen die het allemaal wel best vinden. Alles begint vreedzaam, maar als er dingen misgaan, moet ‘law and order’ opnieuw uitgevonden worden. Wie bepaalt de wetten en wie voert ze uit? Al lezend brak ik, samen met de mensen van personages, mijn hoofd over al die vragen. Wat als? Hoe dan? Waarom? Wie dan? Ik kwam tot de conclusie dat alles wat ik in het dagelijks leven doe volkomen nutteloos is. Aan Trea de Communicatieadviseur (en de schrijver van veel te lange blogs), die nog geen schroef in een muur kan boren, zouden ze niks hebben in die nieuwe wereld.

Deel 4 Helden en heldinnen

Tenslotte komt de onvermijdelijke confrontatie tussen het goede en het kwade als enkele helden en heldinnen van Nebraska naar Las Vegas trekken. Ook mijn allerfavorietste personage is een van hen. Het wordt een verschrikkelijke strijd, waarbij de een na de ander heldhaftig aan zijn of haar einde komt. En hier stop ik. Hoe het afloopt, mag je zelf gaan lezen.

Lezen of … kijken!

“De scripts zijn keigoed, ik geloof dat de kijkers meegenomen worden naar een wereld waarvan ze hopen dat deze nooit werkelijkheid wordt”, aldus King toen het script voor de serie af was. Dat was ruim vóór de wereldwijde uitbraak van het coronavirus… Durf je het aan om, juist nu, in dit verhaal te duiken? Vanaf januari 2021 is The Stand in Nederland te zien op Prime Video en AppleTV+.

De Beproeving - Stephen King
Woordvoerder GGD met mondkapje
Terugblik

Op naar een saai jaar!

Heb je me gemist in 2021? Dat kan. Het was wat stilletjes rond Ten Kate Communicatie, terwijl het een veelbewogen jaar was dat een onvergetelijke indruk op me achterliet.

Lees meer

Loop door!

New York liefhebbers opgelet: de miniserie Pretend It’s a City (Netflix) mag je niet missen!

Lees meer
Uitzicht over de weilanden
Tips voor ondernemers

Doe niks!

“Alle creativiteit komt voort uit het onbewuste. Pas als je ontspant, hoor je wat je eigen ‘onbewustzijn’ je influistert”, zegt John Cleese over creativiteit.

Lees meer