Als het golft dan golft het goed

Golven

Of ik een hoofdstuk wilde schrijven voor Het Kantelingsalfabet, een co-creatie van een divers gezelschap van kantelaars, dwarsdenkers, verbinders, friskijkers en verkenners. Natuurlijk zei ik “Ja” en ik vroeg ik me af: “Ben ik aan het kantelen?” Bij kantelen denk ik aan omvallen. En niet in één keer omvallen, maar eerst de ene kant op wiebelen. Dan de andere kant op. Nét niet vallen. En weer heen… en weer… Wiebelen totdat je valt. Ik word daar niet blij van. Ik weet niet wie het woord kantelen heeft bedacht om een verandering of transformatie te omschrijven, maar ik heb er niet zoveel mee. Mag ik zo eigenwijs zijn om in het Kantelingsalfabet niet over kantelen te schrijven? Als ondernemer móet je tenslotte een beetje eigenwijs zijn.

Golven

Het moment dat het voor mij duidelijk werd dat het allemaal anders zou kunnen, was in de zomer van 2014. Na de zoveelste bezuinigingsronde in de geestelijke gezondheidszorg ontstond het idee om het allemaal anders te doen. Ondernemen, zou dat wat voor mij zijn? Na 18 jaar mijn vaste baan als communicatieadviseur in de ggz opgeven om als ondernemer mijn vleugels uit te slaan? Durfde ik dat? Kon ik dat? Na een intensieve periode van nadenken, voorbereiden en vooral met heel veel mensen praten, was het antwoord: Ja! Op dat moment begon de wereld om me heen te golven. Het ontstond als een idee, als de wind die over het wateroppervlak waait en het water in beroering brengt. Het water golft, de golven verplaatsen zich, ze klotsen, ze duikelen over elkaar heen. Zelfs als de wind wegvalt, golven de golven door. Wist je dat het water, als het eenmaal in beweging is gebracht, ook zonder wind nog duizenden kilometers kan golven? De golven kunnen met donder en geweld op het strand slaan, zodat het schuim je om de oren vliegt. Of ze kabbelen rustig voort. Maar er komt iets in beweging. Er gebeurt iets.

Samen golven

Zo golfden de ideeën voor me uit. Soms bracht ik ze zelf in beweging. Maar vaker ontstonden de grote golven dankzij de mensen om me heen. Ik praatte vooral veel met ondernemers. Ik ontdekte dat ondernemers leuke mensen zijn. Dat het mensen zijn, die zaken in beweging brengen. Die denken in kansen en mogelijkheden. Ik heb ontdekt dat er onder ondernemers een hoge gunfactor is. Heb jij een goed idee? Dan denk ik graag met je mee om het nóg beter te maken. Wat kan ik voor je doen? Hoe kan ik je helpen? Geef me je kaartje, ik weet misschien nog wel iemand die een goede tekstschrijver nodig heeft. En als je met zulke mensen praat, word je zelf ook steeds meer zo’n mens. 

Dan golft het goed! 

Gun jezelf even een momentje en laat je meenemen op de golven van De Dijk. Geniet!

Als het golft, dan golft het goed

Niet te stuiten, niet te sturen

Duurt het dagen, duurt het uren

Als het golft, dan golft het goed

Video afspelen
Kantelingsalfabet

Dit verhaal over mijn persoonlijke kantelmoment is gepubliceerd in Het Kantelingsalfabet. Het boek verscheen op 1 april 2015 en is een co-creatie van een divers gezelschap van kantelaars, dwarsdenkers, verbinders, friskijkers en verkenners. Een boek dat van A tot Z vol staat met inspiratie en visies over verandering. 

Het Kantelingsalfabet
Woordvoerder GGD met mondkapje
Terugblik

Op naar een saai jaar!

Heb je me gemist in 2021? Dat kan. Het was wat stilletjes rond Ten Kate Communicatie, terwijl het een veelbewogen jaar was dat een onvergetelijke indruk op me achterliet.

Lees meer

Loop door!

New York liefhebbers opgelet: de miniserie Pretend It’s a City (Netflix) mag je niet missen!

Lees meer
Uitzicht over de weilanden
Tips voor ondernemers

Doe niks!

“Alle creativiteit komt voort uit het onbewuste. Pas als je ontspant, hoor je wat je eigen ‘onbewustzijn’ je influistert”, zegt John Cleese over creativiteit.

Lees meer