Op zoek naar geluk in oorlogstijd

Lang geleden las ik het verhaal van mijn oudoom Berend op 31 vergeelde pagina’s met op de voorkant een onduidelijke gekopieerde foto van een boerderijtje en de titel: Op zoek naar geluk in oorlogstijd. De vellen zijn netjes in twee kolommen volgetypt met op al die pagina’s slechts hier en daar een correctie, uitgevoerd met een correctielint. Toen ik het verhaal begon te lezen, kon ik niet meer stoppen. Ik las een verhaal van lang geleden, geschreven door iemand met dromen, verlangens en een sterk geloof in God. Geschreven door iemand die mij een kijkje gunt in zijn leven en zijn dilemma’s. Geschreven door iemand die niet gehoord werd. En ik had heel sterk het gevoel dat ik misschien diegene was die hem een stem kon geven.

 

Belofte

Ik heb het verhaal opnieuw opgepakt. Ik heb mezelf – en daarmee Berend – beloofd dat het boek er zou komen. Ik heb me ondergedompeld in het verhaal van mijn oudoom Berend uit Nieuwleusen en mijn oudtante Tania uit Oekraïne. Ik heb me verdiept in de Tweede Wereldoorlog door met mensen te praten, boeken te lezen, documentaires te kijken en het internet af te struinen. Ik ben in Canada geweest om familie van Berend te interviewen. Ik ben in het Thüringerwoud geweest, op zoek naar de plaatsen waar Berend en Tania in de oorlog woonden en (gedwongen) werkten. Ik ben in Spanje geweest, waar ik de structuur voor mijn boek vastlegde tijdens een schrijfweek. De achterflap, inleiding, proloog, 7 hoofdstukken (van 11) zijn in concept af. Het is mijn doel om het boek van Berend in 2024 af te maken, zodat ik het op 5 mei 2025 kan lanceren, 80 jaar na de oorlog, in Zwolle, de plaats waar Berend en Tania na de oorlog naar toe gingen en de rest van hun leven woonden.

 

Achterflap

Berend is een buitenbeentje. Als andere jongens in bomen klimmen, over sloten springen en kattenkwaad uithalen, schrijft hij verhalen en droomt onbereikbare dromen. Als de oorlog uitbreekt ziet hij zich genoodzaakt uit zijn Overijsselse geboortedorp te vertrekken en gaat in een Duitse Zellwollefabriek werken. Daar ontmoet hij Tania, een dwangarbeidster uit Oekraïne. Tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog, middenin het sprookjesachtige Thüringerwoud, bloeit de liefde op tussen twee eenzame jonge mensen. Als de geallieerden komen raken zij elkaar kwijt in de totale chaos die Duitsland overspoelt. 'Op zoek naar geluk in oorlogstijd' is een verhaal over eenzaamheid, onrecht, onbegrip en angst. Het is een verhaal over keuzes en gevolgen. Het is een verhaal van alle tijden, over geloof, liefde en een zoektocht naar geluk.

Blog: Er is genoeg leergeld betaald

Op 1 januari 1922 werd in het dorpje Gominsie een meisje geboren, in de buurt van Poltava en Charkov, steden in het noordoosten van Oekraïne. Het meisje kreeg de naam Tatijana Petrowna Prichodko. Haar vader sneuvelde tijdens de Russische Revolutie. Tania was nog maar acht jaar, toen ook haar zus en haar moeder overleden en haar oom en tante zich over haar ontfermden.