Je levensverhaal schrijven, waarom zou je?


Wist je dat er naar schatting 1,5 miljoen mensen in Nederland rondlopen met het idee een boek te schrijven? Tegen iedereen die daarvan droomt zeg ik: ga ervoor!

Waarom? Voor de generatie na je

Mijn moeder was één van die droomschrijvers en in 2015 was haar boek klaar. Zij legde het fundament voor haar levensverhaal tijdens een schrijfweek in Spanje met als resultaat: een boek voor de kinderen en kleinkinderen. Het is het verhaal van de generatie voor mij, vol mooie anekdotes uit andere tijden, verdrietige gebeurtenissen en wijze levenslessen. Geloof me, een mooier cadeautje kan je als (klein)kind niet krijgen.

Waarom? Voor de kick

Ik was één van die droomschrijvers. In april 2016 was mijn boek klaar en stond ik op het podium bij Waanders in de Broeren in Zwolle, één van de mooiste boekwinkels van Nederland. Ik mocht er mijn reisverhaal Een kameel op de weg lanceren. Compleet met bubbels, muziek en een zaal vol familie, vrienden en bekenden. Geloof me, dat was kicken!

Waarom? Omdat ook jouw verhaal interessant is

Ik geloof in de kracht van verhalen. Al vanaf het begin der tijden is dat de manier waarop we communiceren. We vertelden elkaar verhalen bij het licht van de vlammen in de grot om onze kennis en levenslessen over te dragen. In de Middeleeuwen brachten rondreizende verhalenvertellers het nieuws van stad naar stad en van dorp naar dorp. Ter lering ende vermaeck. Ik geloof dat verhalen de wereld nog steeds een beetje mooier, een beetje wijzer en een beetje leuker maken. Geloof me, ook jouw verhaal.

Hoe? Met de ©ES methode: Eerst Structuur

En? Ga jij jouw verhaal schrijven? Of ben je al begonnen en zie je door de bomen het bos niet meer? Je bent niet de enige. Bij het schrijven van een boek komen allerlei vragen om de hoek kijken. Waar begin ik? Voor wie schrijf ik? Welke vorm past het beste bij mijn verhaal? Kan ik eigenlijk wel schrijven? De gouden sleutel is de ©ES methode, wat staat voor Eerst Structuur. De schrijfcoaches van 100 Jaar Na Vandaag helpen je de kluwen van gebeurtenissen, mensen, ontmoetingen, anekdotes en levenslessen te ontwarren. Zodat jij jouw verhaal kunt vertellen, vastleggen en delen.

De kluwen ontwarren samen met 100 Jaar Na Vandaag? Dat kan op 4 manieren:

 

Laten doen

  • Jij vertelt en één van onze schrijfcoaches schrijft jouw verhaal

Zelf doen

  • Lees het boek van Brenda van Es: Je levensverhaal schrijven, zo doe je dat
  • Doe mee aan de workshop Je boek schrijven #hoedan
  • Schrijf je in voor een schrijfweek in Spanje

Of neem contact op met 100 Jaar Na Vandaag voor meer informatie. 

En? Wanneer is jouw boek klaar?

Sinds begin 2018 werk ik samen met Brenda van Es van 100 Jaar Na Vandaag. Als schrijfcoach helpen wij al die mensen die al jaren een boek willen schrijven. Jij ook? En toch lukt het niet. Je stelt het schrijven van je levensverhaal, autobiografie, familiegeschiedenis uit. Je piekert of anderen het wel interessant vinden. Of je bent misschien het overzicht kwijt. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Bij het schrijven van een boek komen allerlei vragen om de hoek kijken. Waar begin ik? Voor wie schrijf ik? Welke vorm past het beste bij mijn verhaal? Kan ik eigenlijk wel schrijven? De gouden sleutel is de ©ES methode: Eerst Structuur, Tijdens de workshop Je boek schrijven #hoedan maak je kennis met de ©ES methode. Tijdens een schrijfweek in Spanje kom je tot een stevig fundament voor je boek. Zo schrijf je je verhaal zonder focus te verliezen. Met begeleiding van één van de schrijfcoaches van 100 Jaar Na Vandaag. 

 

Foto: Renate Vries

Reageer