Always Write! Schrijfdag - deadlines halen zonder stress


De vakanties zijn (voor de meesten van ons) achter de rug. We zijn weer lekker in de flow, geconcentreerd en met frisse focus aan het werk in onze kantoortuinen, op flexplekken en aan keukentafels. We laten ons niet afleiden door de geluiden van onze collega’s, mailtjes, WhatsApp berichten, de telefoon, Facebook en de reacties op onze laatste Instastory. Toch?

Helaas werkt het voor de meesten van ons niet zo. Vooral als het gaat over schrijven. Het is een kwestie van zitten, pen op het papier (of handen op het toetsenbord) en gáán. Zo simpel is het. Hoe kan het dan dat zoveel mensen er zo tegenaan hikken, steeds afgeleid worden of niet op gang kunnen komen?

De deadline … daar komt hij en… daar ging hij alweer …

Ook ik neem mezelf regelmatig voor om vandaag toch echt dat ene artikel, een blog of een lastige offerte te schrijven. En dan raak ik afgeleid. Door e-mail, zin in koffie, social media, een collega die langsloopt. Kwam de deadline eerst nog als een gezellig stoomlocomotiefje in de verte aangetuft, inmiddels is het een hogesnelheidstrein die elk moment het station binnen kan denderen, terwijl ik nog gezellig sta te kletsen met een medereiziger, nippend van mijn koffie to go. En zoef, daar gaat ie… mijn deadline. Gemist!

Manage je time en eet paddo’s

Er is een schrale troost: wij zijn niet alleen! Deze zomer las ik in het AD: Je hebt niets aan een hoog IQ als je je niet op je werk kan concentreren. En het NRC kopte: Het drukke open kantoor is het duurste kantoor dat er is, over open kantoortuinen met veel prikkels en afleiding. Gelukkig zijn er ook oplossingen. Er zijn workshops Mindfulness en trainingen Timemanagement. Je kan indianentijd organiseren, muziek luisteren (of juist niet) of wat vaker gaan wandelen. En het radioprogramma BNR Werkverkenners besteedde deze zomer een hele uitzending aan creatievelingen die microdoseren met psychedelische drugs om beter te presteren en te focussen. Alles voor flow, focus en concentratie. Ik ben te nuchter (of te oud?) voor al die fratsen. Ik dacht: dat moet toch anders kunnen?

Samen zitten, zwijgen, schrijven

Elke week ga ik naar mijn schrijfbuddy Maria Johanna. We gaan zitten, zetten de timer en werken in blokken van een uur zwijgend aan ons eigen boek. En dat werkt. Het doet me denken aan de stille klaslokalen in mijn basisschooltijd. Toen mijn dochters naar de basisschool gingen, mocht er al meer rumoer zijn in de klas, maar waren er nog steeds momenten van ‘stil werken’. Zo kwam ik op het idee voor de Always Write! Schrijfdag. Het idee is eigenlijk te simpel voor woorden: samen zitten, zwijgen, schrijven. Maar het werkt! Je haalt je deadlines zonder stress, je krijgt inspiratie, tips en trucs van elkaar én je krijgt er ook nog eens een juf bij want ik begeleid als schrijfcoach de schrijfdag. 

Deadlines halen zonder stress

Wil jij een werkplek met:

  • Schrijftijd zonder afleiding

  • Deadlines halen zonder stress

  • Inspiratie, tips, trucs en een ervaren schrijfcoach

 

Dat kan! Bij de Always Write! Schrijfdag, elke 1e woensdag van de maand. Hoe het werkt en hoe je je aanmeldt, lees je op Always Write! Geen gedoe, geen fratsen, gewoon samen zitten, zwijgen, schrijven en alle tijd om dat gezellige stoomlocomotiefje te halen.

Reageer