6 tips voor Wereldboekendag


6 tips voor Wereldboekendag

Wat doe jij op Wereldboekendag?

Hoera! Het is vandaag Wereldboekendag! Een mooie dag om … ja, wat doe je eigenlijk op Wereldboekendag? Daarom krijg je vandaag van mij 6 gratis tips om deze dag te vieren.

1. Zoek een boek

Ben je toevallig in de buurt van Zwolle? Zoek een boek bij boekhandel Waanders in de Broeren, één van de mooiste boekwinkels van Nederland, waar de glas-in-loodramen het zonlicht filteren. Of leen een boek in Stadkamer Zwolle, onlangs verkozen tot beste bibliotheek van Nederland. Geen idee welk boek? Doe eens gek, vraag de eerste de beste persoon die je tegenkomt wat zijn of haar favoriete boek is en waag het erop. Want vandaag is een mooie dag om jezelf op een boek te trakteren.

2. Lees een boek

Dan heb je dat boek en ligt het verhaal klaar om verslonden te worden. Zeg eens eerlijk: wanneer heb jij jezelf voor het laatst helemaal ondergedompeld in een verhaal? Wanneer gunde jij jezelf een hele dag om in 1 adem een boek uit te lezen? Blok je agenda, zet je telefoon uit, stuur huisgenoten of gezinsleden de deur uit en duik tot de laatste bladzijde in je boek. Vandaag is een mooie dag om jezelf dat te gunnen.

3. Deel een boek

Van welk verhaal heb jij genoten of geleerd, om welk boek heb je gelachen of gehuild? Schrijf er een persoonlijke boodschap in, highlight je favoriete fragmenten en stuur het verhaal op reis. Laat het achter in de trein of op een terrasje. Zomaar, als cadeautje voor degene die na je komt. Verhalen zijn geschreven om gedeeld te worden en verhalen maken de wereld een beetje mooier. Vandaag is een mooie dag om een verhaal de wereld in te sturen.

4. Poets een boek

Het is lente, tijd voor de voorjaarsschoonmaak. Waarom zou je niet beginnen met je boekenkast? Gooi alle boeken eruit, stof ze af, sop de kast en zet alles netjes terug. Op kleur, op alfabet, op formaat, net waar jij blij van wordt. Verhalen zijn er om te bewaren. Vandaag is een mooie dag om je boeken te koesteren.

5. Schrijf een boek

Is er een betere dag te bedenken dan Wereldboekendag om eindelijk serieus werk te maken van jouw levensverhaal, jouw autobiografie, jouw familiegeschiedenis? Er zijn in Nederland 1,5 miljoen volwassenen die met datzelfde plan rondlopen. Ben jij ook één van die droomschrijvers? Misschien heb je al uren naar een lege witte bladzijde gestaard, pen of toetsenbord in de aanslag, terwijl de moe je langzaam in de schoenen zonk. Of ben je al aan het schrijven en zie je door de bomen het bos niet meer? Er komt geen eind aan de gebeurtenissen, mensen, ontmoetingen, anekdotes en levenslessen die je moet beschrijven. Vandaag is een mooie dag om een eerste stap te zetten op weg naar jouw boek.

6. Schrijf je in voor de workshop Je boek schrijven #hoedan

Vandaag is het Wereldboekendag, wat een dag om die eerste stap te zetten. Schrijf je vandaag nog in voor de workshop Je boek schrijven #hoedan. Want hoe gaaf zou het zijn als je 1 jaar na vandaag, op Wereldboekendag 2019, je eigen boek kunt lezen, delen en op een ereplaatsje in je eigen keurig opgeruimde boekenkast kunt zetten?

 

Sinds begin 2018 werk ik samen met Brenda van Es van 100 Jaar Na Vandaag. Als schrijfcoach helpen wij al die mensen die al jaren een boek willen schrijven. Jij ook? En toch lukt het niet. Je stelt het schrijven van je levensverhaal, autobiografie, familiegeschiedenis uit. Je piekert of anderen het wel interessant vinden. Of je bent misschien het overzicht kwijt. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Bij het schrijven van een boek komen allerlei vragen om de hoek kijken. Waar begin ik? Voor wie schrijf ik? Welke vorm past het beste bij mijn verhaal? Kan ik eigenlijk wel schrijven? De gouden sleutel is de ©ES methode, wat staat voor Eerst Structuur, Tijdens de workshop Je boek schrijven #hoedan maak je kennis met de ©ES methode. Tijdens een schrijfweek in Spanje kom je tot een stevig fundament voor je boek. Zo schrijf je je verhaal zonder focus te verliezen. Met begeleiding van één van de schrijfcoaches van 100 Jaar Na Vandaag. 

Reageer